Komma igång

innan uppstart

När det är dags för att läsa här då har du klarat av att bygga ditt larm. Så nu är det dags för dig att börja använda det. Här går vi igenom hur det fungerar efter hur vi byggt funktionerna i larmet.

Larmet är byggt för:

  • 5 Magnet kontakter
  • 2 Rörelse vakter
  • 1 GPS larm
  • 2 Säkerhetsbrytare

Innan du startar ditt larm för första gången så ska du börja med att ansluta ett tomt SD kort som är formaterad i fat32 format. Vi använder oss av MicroSD kort och det ansluts genom att trycka i det i SD läsaren tills man hör ett klick ljud. SD Kortet är ett måste för att larmet ska kunna spara och komma ihåg viktiga saker.

Sedan måste du ansluta ett SIM kort i GSM modulen. Om du använt modulen vi rekommenderat så ska du ha den böjda delen upp mot dig när du stoppar in den i SD modulen. OBS! Du får inte vidröra direkt på kortet då du kan skada modulen.

Nu är det snart dags för första uppstart men först måste du ta fram en tagg eller ett kort som ska fungera som huvud kort. Det blir din huvudnyckel för att kunna lägga till flera taggar.

första starten

Första starten av larmet är det absolut viktigaste momentet för att få larmet att fungera. Det är då en rad olika inställningar ställs in.

För att klockan ska få rätt tid vid början så kan du ta bort blockeringen i koden som finns i setup() loopen i början som ser ut som följande: RTC.adjust(DateTime(__DATE__, __TIME__));

Detta kommer låta dig automatiskt att ställa in datum och tid från din dator. Det som sker är att när koden kompilerar så sparas datum och tid, så därför är det viktigt att uppladdning sker på en gång. Blockera den sen igen så slipper du massa tids ändringar hela tiden.

Huvudnyckel

Huvudnyckeln är en viktig del i larmet. Utan den kan du ej administrera dina taggar. Du kan skapa EN huvudnyckel och skulle den försvinna måste du nollställa larmet.

Du kommer bli ombedd på displayen att scanna ditt kort/tagg som ska fungera som huvudnyckel. Du har 10 sekunder på dig att göra det. Skulle detta misslyckas så måste du göra en ny omstart på larmet och göra det igen. Om du fått bekräftelse på att det är slutfört, då har du lyckats ställa in din huvudnyckel korrekt.

Huvudnyckeln kan inte användas för att larma på & av med.

Pinkod

En pinkod måste du ha, det är en kod på 4 siffror som används för att larma på & av. Först kommer du bli ombedd att ange den befintliga koden, det är 1234 när du gjort det så får du ange den nya koden. Du får ett meddelande på displayen om det fungerade.

Telefonnummer

För att SMS funktionen ska fungera måste du ha ett telefonnummer som SMS kan skickas till. Det anges i internationellt format ex: 4670123456789

Knappa in ditt telefonnummer enligt det korrekta formatet. För att du ska vara säker på att det fungerar så kommer larmet att skicka ut ett SMS till numret så du ser att det fungerade.

Om något moment skulle misslyckas eller bli fel så kan du ändra i inställningarna i menyn. Dock ej för huvudnyckel då systemet behöver en system återställning.